BELINDA GERDT: Johtajan tärkein ominaisuus on tunneäly | TSCEC
Tampere Smart City Expo & Conference

BELINDA GERDT: Johtajan tärkein ominaisuus on tunneäly

Uutinen  24.05.2023

Intohimoinen ja ihmislähtöinen. Kiinnostunut ja kokenut. Tavoitteellinen ja työteliäs.  

Belinda Gerdt on kulkenut inspiroivan ja itsensä näköisen matkan digitaalisen asiakaspolun kärkeen. Gerdt työskentelee Philipsin globaalin markkinoinnin johtajana ja hänen viimeisin kirjansa (co-write Sanna Eskelinen) on juuri julkaistu yhdysvaltain markkinoille, julkaisijanaan yksi maailman arvostetuimmista kustantajista, HarperCollins Leadership.

– Olen aina ollut hirveän kiinnostunut eri asioista ja halunnut oppia mahdollisimman paljon. Sen lisäksi minulla on ollut nälkä nähdä, miten pitkälle voi päästä!

Omien sanojensa mukaan Belindalla on hyvin tyypillinen 80-luvun suomalainen perhetausta.

– Nuoruudessani pohdin myös, onko niin, että tällaisellakin taustalla voi ponnistaa kansainväliselle uralle. En ollut alun perin tavattoman kansainvälinen, en esimerkiksi ollut monen ystäväni tapaan opiskelijavaihdossa. Olin myös melko arka ja meni hetki aikaa, että kansainvälinen ura kypsyi.

Gerdt kertoo, että moni asia on kulkenut ensin sattuman kautta. Opintojen aikana hän ajatteli, että yrittäjyys voisi olla se oma polku.  Yrittäjähenkisyys on ehdottomasi kantanut nykyisellekin työuralle, töitä on vuosien mittaan tehty suurella palolla, päämäärätietoisesti ja paneutuen.

Sat(t)umaisia huippukokemuksia

Tavoitteellisuus ja kova työ loistivat myös opinnoissa kauppatieteen maisteriksi. Belindan tavoitteena oli suorittaa tutkinto niin nopeasti kuin mahdollista. Sen hän todella teki, huiman 80 opintopisteen lukukausitahdilla.

– Opiskelin ja tein töitä, ensin yliopistolla EU:n rahoittamassa tutkimushankkeessa ja myöhemmin myös IT-startupissa. Tuolloin ajattelin, että lähden akateemiselle uralle ja hainkin Otaniemen Tuotantotalouden laitokselle tohtoriohjelmaan, mutta matka menikin toisin, Belinda hymyilee.

Belinda siirtyi Microsoftille.

– Microsoftin markkinoinnissa alkoi yhä tavoitteellisempi uran rakentaminen. IT-ala alkoi myös kiinnostamaan enemmän.

Microsoftilla hän siirtyi vastaaman liiketoiminta-applikaatioihin keskittyvästä yksiköstä.

– Teimme paljon töitä tuotteen ja asiakkaiden kanssa. Silloin aloin kirjoittamaan myös yritysblogia. IT ja yritysmaailma eivät tuossa vaiheessa oikein osanneet vielä keskustella keskenään. Yritin blogissani kansantajuistaa teknologian hyötyjä.

Blogi saavutti lukijansa. Blogin kautta tulleen yhteistyön aikana myös Belindan ensimmäinen kirja (co-write Kari Korkiakoski) sai alkunsa.

– Olen aina ollut kiinnostunut siitä, mistä huippukokemukset syntyvät, ja kirjan kirjoitus oli inspiroiva matka purkaa näitä kokemuksia auki tarinoiksi.

Valloittava maailman valloitus

Esikoiskirjan ja seitsemän Microsoft-vuoden Gerdt siirtyi kansainvälisiin tehtäviin ja muutti Luxembourgiin.

– Työskentelin Amazon Web Services:n EMEA-organisaatiossa. Amazon ei tuolloin ollut vielä hirvittävän iso ja tunnettu Euroopassa, mutta seuraavina vuosina kasvu oli erittäin kiivasta.

Belinda vastasi  AWS:llä kumppanimarkkinoinnista.

– Tämä oli paras digitaalisen asiakaspolun oppikoulu, Belinda nauraa.

AWS vuosien jälkeen Belinda siirtyi takaisin Microsoftille ja muutti Luxembourgista Hollantiin.

– Jokainen muutto on tuonut uutta näkökulmaan paitsi työn tekemiseen, myös omaan arvomaailmaan. Kun haastaa totuttua, löytää uusia tapoja ja kiinnostavia polkuja, jotka vievät taas eteenpäin.

Pitkän IT-uran jälkeen Belinda siirtyi hollantilaisen Philipsin palvelukseen samaan aikaan kun pandemia alkoi sulkemaan maita toisensa jälkeen.

– Philipsillä tarvittiin IT-osaamista terveydenhuollon ratkaisuihin ja digitalisaatiota oli pakko vauhdittaa pandemian vuoksi. Vastasin aluksi ohjelmistoportfolion globaalista markkinoinnista ja kehityksestä, ja pari vuotta myöhemmin siirryin vetämään tiimiä, joka vastaa 12 eri terveydenhuollon portfolion strategiasta globaalisti.

Maailma muuttuu, ihminen säilyy

Myös Tampere Smart City Expo & Conferencen puheenvuorossaan Belinda puhuu siitä, miten digitalisaation myötä toimialat muuttuvat.

– Mielenkiintoista tällä muutokselle on se, että harvoin muutos alkaa toimialan nykyisten toimijoiden aloitteesta. Lähes aina on tarvittu alalle uusi tulija, joka on muuttanut asiakaskokemusta ja alan liiketoimintalogiikkaa. Uusien innovaatioiden jatkuva etsiminen on digitalisaation kiihtyessä ja asiakaskokemusten muuttuessa entistä tärkeämpää. Koenkin, että rekrytoinnissa tulisi yhä enemmän tuoda osaamista yli toimialarajojen.

Belinda Gerdt uskoo diversiteettiin. Myös johtajuus on aina kiinnostanut ja hän näkee monimuotoisuuden suurena voimavarana.

– Ihmisen tulee pystyä olemaan oma itsensä myös johtajana. Tietynlainen ravistelu johtajuudelle ja hirveän stereotyyppiselle johtajamallille on mielestäni tärkeää sekä kiinnostavaa. Koen myös, että diversiteettiä edustava johtaja on tehtävässään paras. Tavattoman paljon meitä yhä kategorisoidaan rooleihin.

Uuden ajan empaattiset suomalaiset naisjohtajat niittävät kiitosta maailmalla.

– Tämä on ollut hieno jakso suomalaisena naisjohtajana, olemme viime vuosina nousseet koko maailman tietoisuuteen. Aikaisemmin puhuttiin suomalaisista miesurheilijoista, nyt naisjohtajista. Erityisen iloinen olen siitä, että voimme olla sellaisia kuin olemme ja silti arvostettuja.

Myös johtamisessa Belinda uskoo ennen kaikkea arvojen mukaiseen tekemiseen

– Pitkässä juoksussa en usko, että omia arvoja vastaan tekemällä asioita voi onnistua. Johtajuus on kokopäivätyötä Jokaisella on oikeus hyvään johtamiseen ja se voi määrittää etenkin uran alussa koko tulevaa urapolkua. On tärkeää saada ihmiset loistamaan, ja ihanteellisessa tapauksessa kaikkien meidän tulisi saada tehdä asioita, jotka oikeasti inspiroivat.

Aikaa on

Belinda Gerdtia on lumoava kuunnella. Hänen puheessaan – ja todennetusti teoissaan – piirtyy yhtäaikaisesti raudanluja osaaminen, vankka arvopohja, usko ja ylpeys omaan tekemiseen, tarkkanäköinen ymmärrys oman asemansa vastuusta sekä suunnaton kiitollisuus kuljetusta matkasta.

– Tarinoita ja elämänkaaria on niin erilaisia. On tärkeää muistaa, että aikaa on ja asioita voi aina rakentaa edelleen. Koen, että olen saanut paljon ja Suomi on luonut hyvät edellytykset kansainväliselle uralle. Teen paljon yhteistyötä suomalaisten yritysten kanssa ja koen, että on myös minun aikani antaa yhteiskunnalle takaisin jotakin siitä, mitä olen itse saanut. Tämä on onnistunut kirjan, puhumisen ja hallitustyön kautta.

Samaa tarinaa jakaa myös Belindan uusin teos The Swipe-Right Customer Experience: How to Attract, Engage, and Keep Customers in the Digital-First World, jonka hän on kirjoittanut yhdessä Sanna Eskelisen kanssa.

– Tuntuu suunnattomalta voitolta, että yksi maailman isoimmista ja arvostetuimmista mediataloista haluaa laatia sopimuksen ja julkaista kirjan suomalaisten naiskirjailijoiden kanssa.

Kaikkineen hän luo uskoa tavoitteiden saavuttamiseen.

– THINK BIG! On turha rajoittaa ajatuksiaan, kaikki mahdollisuudet ovat korviesi välissä, Belinda vakuuttaa hymyillen.

 

Belinda Gerdt Tampere Smart City Expo & Conferencen päälavalla keskiviikkona 7.6.
Tapahtumaan on vapaa pääsy rekisteröitymällä kävijäksi.