Tekniikka ja Talous I Abloy loihti Nokia Arenasta modernin kulunhallinnan näyttämön | TSCEC
Tampere Smart City Expo & Conference

Tekniikka ja Talous I Abloy loihti Nokia Arenasta modernin kulunhallinnan näyttämön

Artikkeli  02.06.2022

Monta erilaista kävijäryhmää ja kaikilla eri kulkuoikeudet. Miten huolehtia kulunhallinnasta turvallisesti ja jouhevasti? Tampereen uusi Nokia Arena on modernin kulunhallinnan näyttämö. Lukitusratkaisuistaan tunnettu Abloy kehitti monitoimiareenalle uudenlaisen ratkaisun, jossa kulunhallinta yhdistyy lisäksi työvuoroihin sekä logistiikkaan.

Nokia Areena edustaa maailmanlaajuisestikin kehittynyttä tapaa toteuttaa monitoimiareenan turvallisuusratkaisut. Kulkeminen tapahtuu älypuhelimella, -kellolla tai rannekkeella, ja kulkuoikeudet on suunniteltu eri käyttäjäryhmien tarpeisiin, kuten työntekijöille, tapahtuma-asiakkaille sekä kaikille avoimissa tiloissa vieraileville.

– Kulkeminen tapahtuu lähtökohtaisesti ilman, että on tarvetta koskettaa mihinkään, ja kulkuoikeuksia voidaan rajata sekä alueittain että ajallisesti. Työvuorolistat ja kulkuoikeudet on yhdistetty toisiinsa. Järjestelmään on rakennettu myös hätäpoistumisratkaisu EXIT-puomien ja kääntöovien avulla. Nopea poistuminen on tärkeää, kun rakennuksessa voi olla jopa 15 000 ihmistä, kuvailee Abloyn innovaatiojohtaja Olli Kilpeläinen.

Abloyn suunnittelema ratkaisu antaa makua tulevasta, jolloin eri järjestelmät ja toimijat keskustelevat yhä paremmin keskenään.

– Järjestelmien liittäminen yhteen mahdollistaa paitsi kulkuoikeuksien myös datan jakamisen. Nähdään, missä on kuljettu ja millaista kulkeminen on. Tämä auttaa esimerkiksi optimoimaan kulkureittejä jatkossa.

Entä, jos kulunvalvontaa yhdistetty älypuhelin häviää? Kilpeläinen huomauttaa, että fyysisiäkin avaimia katoaa, ja niiden saaminen pois käytöstä on vaikeampaa. Moderni kulunhallinta mahdollistaa, että eri laitteet voidaan poistaa nopeastikin käytöstä. Sama ominaisuus on liitetty myös uudenlaisiin elektromekaanisiin fyysisiin avaimiin.

Nokia Arenan lisäksi Abloyn kädenjälki näkyy myös Helsingin Olympiastadionilla sekä Varsovan kansallisstadionilla. Kilpeläisen mukaan monitoimiareenoille kehitetyt ratkaisut toimivat kaikissa sellaisissa paikoissa, joissa vaaditaan tiukkaa turvallisuutta ja on useita kävijäryhmiä.

Älykaupungit muuttavat turvallisuusajattelua

Kilpeläinen uskoo, että digitaalisuus ja eri järjestelmien vuoropuhelu korostuvat tulevaisuudessa. Kehitys on vahvasti kytköksissä älykaupunkeihin, joita on kehitteillä Suomen lisäksi varsinkin Yhdysvalloissa ja Aasiassa.

Espoossa jo nyt kulkevat ruokalähettirobotit ovat vasta pieni alkukattaus siitä, miten kaupungit toimivat 10 vuoden päästä.

– Tulevaisuudessa kulkeminen tapahtuu erilaisia kulkuneuvoja hyödyntäen. Reitit on luotu automaattisesti, ja ovet aukeavat itsestään. Koko henkilön kulkema matka ja tarvitsemat palvelut yhdistyvät jouhevalla tavalla – kaupat, kahvilat, urheilukentät ja ajoneuvon varaamiset. Aikaa säästyy ja sekä työ että arki helpottuvat.”

Samalla kun älykaupunkien kehittyminen helpottaa kulkemista, turvallisuusajattelun täytyy muuttua.

”Turvallisuus on osa kaikkea. On kriittistä saada eri toimialat keskustelemaan keskenään ja luomaan yhdessä uudenlaisia ratkaisuja. Nokia Arenassa taustalla on ABLOY OS -kulunvalvontajärjestelmä. Se mahdollistaa, että mukaan voidaan liittää useita eri toimijoita. Voidaan yhdistää esimerkiksi videovalvontaa tai tietoa ajoneuvoista. Ravintoloissa voidaan tarkistaa, että hygieniapassit ovat kunnossa”, Kilpeläinen kuvailee.

Innovaatiotoiminta keskiössä

Abloy tunnetaan jo yli sadan vuoden ajalta perinteisistä avaimistaan. Digitaalisuus on muuttanut vahvasti koko toimintaa. Perinteisten ABLOY-avaimien rinnalle on kehittynyt fyysisiä avaimia, joihin on lisätty älyteknologiaa. Lisäksi yhä enemmän tehdään Nokia Arenan kaltaisia uudenlaisia kulunhallintaratkaisuja.

Innovaatiotoiminta on ottanut yhä vahvemman jalansijan viime vuosina. Henkilöstöä on rekrytoitu, ja ohjelmisto-osaamista on hankittu.

– Bisnesmallimme on muuttunut radikaalisti digitaalisuuden myötä. API-talous on tulevaisuuden suunta. Monet yritykset yli toimialarajojen ratkaisevat yhdessä asiakkaiden ongelmia. Haluamme erottautua kilpailijoista, olla edelläkävijä tulevaisuuden trendeihin vastaamisessa ja luoda lisäarvoa asiakkaillemme.

API (application programming interface) viittaa järjestelmien ohjelmointirajapintojen kautta jaettavan datan hyödyntämiseen.

Älykaupunkikehityksen kansainvälinen Tampere Smart City Week konferenssi ja expo järjestetään 14.-15. kesäkuuta Nokia Arenalla yhteistyössä ICT-alan DigITren kanssa. Tampere Smart City Weekin päävastuullinen järjestäjä on Tampereen kaupunki yhteistyössä Business Tampereen kanssa. DigITre on Tampereen Messut -konsernin tapahtuma.

 

Artikkeli on julkaistu 2.6.2022 Tekniikka ja Talous -kumppanisisällöissä.